wat we doen

Gezichtsafwijkingen

Een gezicht kan op veel manieren ‘afwijken’. Het kan aangeboren zijn of later verworven, bijvoorbeeld door een ongeluk of een ziekte. Hieronder staan de meest voorkomende gezichtsafwijkingen.

Wijnvlek

 

 

Aangeboren vaataandoening. Bloedvaten zetten steeds verder uit, waardoor de wijnvlek onregelmatig en paars wordt. Komt bij 1 op de 500 pasgeborenen voor. Kan op het hele lichaam zitten, maar het vaakst op de meest zichtbare plek: het gezicht.

 

 

 


 

 

Schisis

 

 

Aangeboren afwijking: gespleten lip, kaak en/of gehemelte. Komt voor bij 1 op de 500 pasgeborenen, vaker bij jongens. Wordt op jonge leeftijd geopereerd, door de medische ontwikkelingen vaak met een mooi resultaat.

 

 

 


 

 

Aangezichtsverlamming

 

 

Ontstaat door aantasting van de zenuwbanen die naar het gezicht lopen. Doet zich plotseling voor door bijvoorbeeld de ziekte van Bell. Kan ook geleidelijk ontstaan door een ‘simpele’ oorontsteking, tekenbeetziekte, gordelroosvirus of tumor.

 

 

 


 

 

Schedelafwijking

 

 

Aangeboren afwijkingen. Meest bekend is craniosynostosis, waarbij de schedelnaden niet zijn aangelegd of te vroeg sluiten. Normale groei is dan niet mogelijk. Voor het kind 1 jaar is, wordt het aan het schedeldak geopereerd.

 

 

 


 

 

Brandwonden

 

 

De meest ernstige verwonding die je kunt oplopen. Kan blijvende schade aanbrengen. Littekens tekenen je voor het leven. Verbrandingen boven de kritische temperatuur van 40°C beschadigen de huid. Hoe langer je er aan blootstaat en hoe hoger de temperatuur…

 

 

 

Voor meer informatie zie de links naar websites van bijvoorbeeld patientenverenigingen.

 

 

 

Persijnstraat 27

1135 HA Edam

Tel: 087-7849139

E-mail: info@eigengezicht.nl

IBAN nr. NL24INGB0004943775

volg stichting eigen gezicht