De stichting

Over de oprichters

Stichting Eigen Gezicht is in maart 2006 opgericht door Patty Gerrits en Tonnie Landman. Zij vinden het belangrijk dat er in Nederland een organisatie is die specifiek gericht is op het bieden van psychosociale ondersteuning aan mensen met een aangeboren of op latere leeftijd verkregen gelaatsafwijking. De Britse organisatie Changing Faces vormt hierbij hun inspiratiebron.

Tonnie en Patty

Tonnie Landman (1950)

In 1997 kreeg Tonnie een ernstig ongeluk waarbij zij haar rechteroog verloor. Dat gaf voor haar de aanzet om in 1998 de patiëntenvereniging de Contactgroep Mensen Met een Oogprothese (MMOP) op te richten. Uit diverse gesprekken die zij met mensen met een oogprothese voerde, viel haar op dat al een kleine afwijking in het gezicht een grote invloed kan hebben op de keuzen die iemand in zijn/haar leven maakt. In haar speurtocht naar literatuur stuitte zij op de Engelse organisatie Changing Faces en besloot, samen met Patty Gerrits om een dergelijke stichting in Nederland op te richten.

Tonnie is in 1988 afgestudeerd in de Communicatie Wetenschappen, met als eerste bijvak Sociale Psychologie, aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna heeft zij een aantal jaren gewerkt als onderzoeker bij een reclamebureau. Zij volgde een tweede studie aan de Universiteit voor Humanistiek en studeerde hier in 1998 Cum Laude af. Vervolgens heeft zij een aantal jaren gewerkt als humanistisch geestelijk verzorger, beleidsmedewerker en onderzoeker.

Patty Gerrits (1969)

Als ervaringsdeskundige heeft Patty aan den lijve ondervonden hoe het is om te leven met een gezicht dat afwijkt. Op zesjarige leeftijd verwierf zij namelijk een aangezichtsverlamming nadat er een abces verwijderd was bij haar rechterkaak. Doordat ze als kind steeds verhuisde, moest ze iedere keer weer een plekje veroveren op de nieuwe basisschool waarop ze terechtkwam. Ook als puber vormde het leven met een ander gezicht een grote uitdaging. Ze zag zichzelf geconfronteerd met vragen als: ben ik wel aantrekkelijk? Tel ik wel mee? Als volwassene heeft ze inmiddels geleerd om met haar afwijking en de vragen die dit bij mensen oproept om te gaan. Maar dit heeft veel tijd gekost en ze is ervan overtuigd dat ondersteuning door een professionele organisatie geholpen zou hebben in het acceptatieproces.

Patty studeerde Letteren en volgde een opleiding tot lichaamsgericht therapeut. Zij werkte als communicatiemedewerker bij een hogeschool en als zelfstandig vertaler en ondertitelaar.

medewerkers >

Persijnstraat 27

1135 HA Edam

Tel: 087-7849139

E-mail: info@eigengezicht.nl

IBAN nr. NL24INGB0004943775

volg stichting eigen gezicht