Face IT voor jongeren: onderzoek naar een online programma voor jongeren met een zichtbare aandoening.

In het Erasmus MC – Sophia kinderziekenhuis wordt onderzoek gedaan naar het online programma ‘Face IT voor jongeren’. Om dit programma zo goed mogelijk te testen, vragen we de hulp van alle jongeren tussen 12 en 18 jaar oud.

Face IT voor jongeren is een in Engeland ontwikkeld programma voor jongeren met een zichtbare aandoening. Een zichtbare aandoening kan veroorzaakt worden door een huidaandoening (bijv. eczeem of psoriasis), een trauma (bijv. brandwonden, littekens), een aangeboren aandoening (bijv. schisis of craniofaciale aandoening) of een medische behandeling. De aandoening kan zich in het hoofdhalsgebied bevinden, maar ook op minder opvallende plaatsen, zoals op de romp of de benen.

Uit eerder onderzoek weten we dat mensen met een zichtbare aandoening soms vervelende sociale situaties kunnen ervaren, zoals aangestaard worden of gepest of buitengesloten worden. Een deel van de jongeren met een zichtbare aandoening kan daarom ook psychologische klachten ervaren. Face IT voor jongeren is ontworpen samen met jongeren met een zichtbare aandoening. In het programma krijgen jongeren handvatten om lastige sociale situaties en vervelende gedachten aan te pakken.

Face IT voor jongeren is een online programma dat je thuis vanaf je eigen computer kunt volgen en bestaat uit acht sessies, waarvan zeven wekelijkse sessies en één opfrissessie. Het programma bevat informatie, afbeeldingen, video’s, invuloefeningen en quizzen. Het programma is eerder al getest door een aantal jongeren met een zichtbare aandoening. Nu willen we het programma testen bij een grotere groep jongeren, daarvoor vragen wij jouw hulp!

Wat betekent meedoen?

Deelname aan het onderzoek houdt in dat je een aantal vragenlijsten invult op drie momenten: in week 1, week 13 en week 25. De helft van de groep zal het Face IT voor jongeren programma volgen. Deze groep zal tussen week 1 en week 13 het programma volgen. Zit je in de controlegroep, dan hoef je alleen de vragenlijsten in te vullen. Dit wordt gedaan zodat we na afloop beide groepen met elkaar kunnen vergelijken. Mocht je worden ingedeeld in de groep die het programma niet volgt krijg je na jouw deelname toegang tot het programma.

Interesse?

Heb je interesse? Of wil je meer informatie? Mail dan naar: face.it.voor.jongeren@erasmusmc.nl. Als je ons je adresgegevens stuurt, zullen wij een uitgebreid informatiepakket toesturen. Je kunt ook bellen naar 010-7037251. Stuur je liever een appje? Dan kun je ons bereiken op 06-30758351. Je kunt ook alvast een kijkje nemen op de website: www.faceitvoorjongeren.nl.
Als dank voor jouw deelname zal je een Bol.com cadeaubon van €10,- ontvangen