Gezichtsaandoeningen

Stichting Eigen Gezicht is er voor iedereen met een gelaatsaandoening, of deze nou aangeboren of op latere leeftijd gekregen is. Hieronder een overzicht van de vijf meest voorkomende.

Aangeboren vaataandoening. Bloedvaten zetten steeds verder uit, waardoor de wijnvlek onregelmatig en paars wordt. Komt bij 1 op de 500 pasgeborenen voor. Kan op het hele lichaam zitten, maar het vaakst op de meest zichtbare plek: het gezicht.

Aangeboren afwijking: gespleten lip, kaak en/of gehemelte. Komt voor bij 1 op de 500 pasgeborenen, vaker bij jongens. Wordt op jonge leeftijd geopereerd, door de medische ontwikkelingen vaak met een mooi resultaat.

Ontstaat door aantasting van de zenuwbanen die naar het gezicht lopen. Doet zich plotseling voor door bijvoorbeeld de ziekte van Bell. Kan ook geleidelijk ontstaan door een ‘simpele’ oorontsteking, ziekte van lyme, het gordelroosvirus of een tumor.

Aangeboren afwijkingen. Meest bekend is craniosynostosis, waarbij de schedelnaden niet zijn aangelegd of te vroeg sluiten. Normale groei is dan niet mogelijk. Voor het kind 1 jaar is, wordt het aan het schedeldak geopereerd.

De meest ernstige verwonding die je kunt oplopen. Kan blijvende schade aanbrengen. Littekens tekenen je voor het leven. Verbrandingen boven de kritische temperatuur van 40°C beschadigen de huid. Hoe langer je er aan blootstaat en hoe hoger de temperatuur, hoe groter de schade.