Over ons

In Nederland leven naar schatting 100.000 mensen met een afwijking in het gezicht. Deze afwijking kan aangeboren zijn. Zo worden er ieder jaar in ons land ongeveer 1000 kinderen geboren met een schisis (gespleten lip/verhemelte) of een wijnvlek. Een afwijking kan ook op latere leeftijd ontstaan door bijvoorbeeld een huidziekte of een ongeval.

Gelukkig is er op medisch gebied tegenwoordig veel mogelijk en kan onder andere met reconstructieve plastische chirurgie een goed resultaat bereikt worden. Toch blijft een gezichtsafwijking vaak in meerdere of mindere mate zichtbaar.

Omdat ons gezicht zo’n belangrijk en zichtbaar onderdeel is van ons lichaam, kan het heel moeilijk zijn om te leven met een gezicht dat afwijkt. Kinderen worden veelvuldig gepest en uitgescholden. Volwassenen krijgen te maken met starende blikken, nieuwsgierige vragen en lompe opmerkingen. Het verlies van privacy valt sommigen zo zwaar dat ze zich terugtrekken en in een sociaal isolement terechtkomen.

Stichting Eigen Gezicht wil de kwaliteit van leven van mensen met een gezichtsafwijking verbeteren. Mensen helpen sociaal weerbaarder en vaardiger te worden, zodat zij met zelfvertrouwen in het leven staan en een gelukkig en succesvol leven kunnen leiden met hun eigen gezicht.

Hoe we dat doen? Lees er hier alles over!