Graag vertel ik een verhaal over mijn dochter Laura. Zij werd 16 jaar geleden geboren met een dubbelzijdige totale schisis. Een dubbelzijdig gespleten lip, kaak en gehemelte. Dat ze nu, 16 jaar later, zo goed zou kunnen zingen, hadden wij nooit kunnen bedenken…

Door haar schisis heeft Laura heel veel moeten doorstaan op zowel medisch als sociaal- emotioneel gebied. Om haar uitspraak te optimaliseren heeft ze jarenlang logopedie gevolgd.  Week in, week uit zat ze bij de logopediste om ervoor te zorgen dat haar uitspraak net zo zou klinken als bij ieder ander. Daarnaast heeft ze heel veel operaties ondergaan. Van het sluiten van haar lip, kaak en gehemelte tot neus- en lipcorrecties toe. Een schisis brengt nou eenmaal veel met zich mee.

Maar niet alleen de medische aspecten hadden invloed op haar. Als je schisis hebt wordt je veel nagekeken en soms gepest, daar heeft ook Laura mee te maken gehad. Muziek heeft Laura altijd door moeilijke momenten heen geholpen. Muziek is haar uitlaatklep. Muziek loopt als een rode draad door haar leven.

Op de basisschool bleek al snel dat ze gek is op muziek. Tijdens de maandsluiting op school stond ze ook graag op het podium. Deze optredens bestonden vooral uit playback-acts op liedjes van K3 of Marco Borsato, maar toen toonde ze wel al de lef om op te treden. In een vertrouwde omgeving dan wel, maar ze genoot van deze momenten.

Omdat bleek dat Laura erg muzikaal is en vooral van zingen houdt, besloot ze in groep 8 zangles te nemen.  Dat dit een goede keuze was bleek al snel. De zangcoach was erg enthousiast over haar en Laura ontwikkelde zich snel tot een goede zangeres. Ze deed mee aan optredens in het plaatselijke theater en later op de middelbare school. Altijd waren de reacties van haar publiek enthousiast en straalde Laura op het podium als ze kon doen waar haar passie ligt: zingen! Haar voornaamste drijfveer was toen dat ze wilde laten zien dat ook zij in staat is te stralen op een podium en te zingen ondanks haar schisis. Want je hebt nou eenmaal met vooroordelen te kampen als je er anders uit ziet. Een voorbeeld voor anderen wilde ze zijn: durf je dromen na te jagen ook al zie je er anders uit!

Ondertussen heeft Laura ook gitaar leren spelen. Dat ze muzikaal is blijkt wel uit het feit dat ze zich dit helemaal zelf heeft aangeleerd zonder ooit één les te hebben gevolgd.

Het grootste compliment dat Laura ooit heeft gehad waren haar optredens tijdens de theatershow ‘Jeugdherinneringen’ van Danny de Munk en Henk Poort. Toen ze daar een eerste keer 4 Minutes of Fame kreeg waren deze heren zo onder de indruk van haar dat ze haar daarna spontaan nog twee keer hebben uitgenodigd om te komen optreden.

Inmiddels heeft Laura al heel wat optredens achter de rug, heeft ze mee gedaan met een talentenjacht, heeft ze tijdens een radiouitzending van een lokaal radiostation opgetreden tijdens de Serious Request-actie. Ook heeft Laura tijdens de open stage ter ere van de opening van het nieuwe muziekcentrum Tivoli/Vredenburg in Utrecht opgetreden.

Wat mij als moeder vooral zo trots maakt is niet alleen haar enthousiasme voor muziek maar vooral haar doorzettingsvermogen en haar lef om te doen waar ze goed in is en wat ze zo graag doet ondanks haar gezichtsafwijking.

Ik hoop dat anderen met een afwijking in het gezicht kracht putten uit dit verhaal en ook hun dromen durven te volgen! Want, om het met Laura’s woorden te zeggen, ook jij mag er zijn en gezien worden!

Nelleke Hulzebos

Wil je meer weten over Laura kijk dan eens op haar facebookpagina www.facebook.com/LauraHulzebos. Hier vind je ook opnames en filmpjes van optredens.