Bij gelegenheid van de Week van het Gezicht 2014 werd een boek gepubliceerd met foto’s van Erik Hijweege. Hijweege heeft hierbij collodium fotografie gebruikt. Vanuit de gedachte ‘dat het breekbare van de foto’s op glas mooi zou aansluiten bij de breekbaarheid van de geportretteerden’. Maar, zo vervolgt hij zijn dankwoord aan het eind van het boek, hij had het mis: ‘De mensen die bij mij in de studio kwamen hadden allemaal juist een heel krachtige uitstraling’. Sander is destijds gefotografeerd. Wij hebben Sander destijds ook geïnterviewd, dit interview lees je hieronder.

Sander 2014:
Ik ben geboren met een dubbele lip-kaak-gehemelte-spleet. Schisis heet dat, spleet in het Latijn. Die spleet kan in je lip, kaak of gehemelte zitten, ik had het dus in alle drie. Ik ben als baby en jong kind een aantal keren geopereerd. Je komt na je geboorte direct in de mode van het schisisteam, dat zijn verschillende specialisten bij elkaar, zoals plastisch chirurg, logopedist, kaakchirurg, een heel traject van beugels. In het dagelijks leven ik heb een proces doorgemaakt van zelfacceptatie en innerlijke rust. Ik heb veel dingen meegemaakt en geleerd in het leven. Ik wil anderen helpen bij het doorleven van dit proces. Mensen die onzeker zijn, gepest zijn, minder zelfvertrouwen hebben. Dat is de reden waarom ik een coachingspraktijk ben gestart.

Ik doe daarnaast vrijwilligerswerk om mijn steentje bij te dragen, maar ook om meer bij mijn klanten te zijn, dichter bij hen te staan. Dat maakt het voor mij makkelijker om te kijken waar eventuele problemen zitten, mijn klanten beter te leren kennen. Dit is een proces dat zijn tijd nodig heeft. Dat is zo bij ondernemen. Ik neem daar ook de tijd voor. Oh ja, ik heb een passie voor gezond eten en gezond leven, dit is een onderdeel van de coaching die ik geef. Wat je eet, hoe je je voelt, dat straal je ook naar buiten uit. Je lichaam weet zelf goed wat het moet doen. Het lichaam houdt zich zelf in evenwicht. Ik voel me gezond, ik heb meer energie, ben minder gestrest.

Ik vind dat iedereen bijzonder is. Ik ben bijzonder omdat ik mezelf ben. Gelukkig met mezelf.

Sander 2017:
Vroeger had ik een gevoel van “ik kom er wel en het komt goed, “nu is het lastig maar ik trek aan het langste eind”. Achteraf gezien heeft dat me op de been gehouden. Die positieve mindset liep toen al als een rode draad door mijn leven. Ik geloof heel erg in een positieve mindset en een gezonde levensstijl. Met je gedachten kun je je emoties sturen, dat is heel waardevol omdat je hierdoor je eigen leven een stuk leuker maakt. Ik geloof erin dat wanneer je positief denkt over jezelf en de wereld om je heen dat je dat uitstraalt naar anderen. Met een gezonde leefstijl bedoel ik zo puur mogelijk eten. Geen bewerkte producten maar echte voeding. Wanneer je deze twee combineert heb je een goede basis voor een gelukkiger leven. Deze methode heb ik met succes op mezelf toegepast.

Tijdens mijn coachopleiding in 2012 heb ik veel meer innerlijke rust gekregen, ik kwam erachter wat mijn missie was en leerde mezelf heel goed kennen. Ik ben erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mijn leven te veranderen en te verbeteren. Graag wil ik mijn kennis en ervaring op het gebied van zelfacceptatie en persoonlijke ontwikkeling doorgeven aan anderen.